Fladen $\,\mathcal S_0\,$ består af den del af enhedskuglefladen med centrum i Origo, som ligger på eller over planen med ligningen $\,\displaystyle{z=\frac 12\,.}$
B
Giv en parameterfremstilling for $\,\mathcal S_0\,$, og for den flade $\,\mathcal S_t\,$ som $\,\mathcal S_0\,$ er deformeret til, til tiden $\,t\,$, når den flyder med $\,\mV’s\,$ flowkurver. Plot $\,\mathcal S_0\,$ med Maple sammen med $\,\mathcal S_t\,$ for udvalgte værdier af $\,t\,$.
answer
For $\,\mathcal S_0\,$ bruger du bare standardparameterfremstillingen for enhedskuglen, med den tilføljelse at parameteren $\,u\,$ ikke som sædvanlig går fra 0 til $\,\pi\,,$ men kun fra 0 til $\,\pi/3\,.$
For $\,\mathcal S_t\,$:
Gør rede for at $\,\mathcal S_0\,$ ikke har fælles punkter med $\,\mathcal S_t\,$ for $\,t>0\,.$
D
Bestem en parameterfremstilling for det rumlige område $\,\Omega_t\,$ som $\,\mathcal S_t\,$ har passeret siden den forlod $\,\mathcal S_0\,$ ved tiden $\,t=0\,,$ og bestem rumfanget Vol$(t)\,$ af $\,\Omega_t\,.$
Bestem Vol$’(t)\,$ og Vol$’(0)\,,$ og sammenlign resultat med fluxen af $\,\mV\,$ gennem $\,\mathcal S_0\,$. Hvorfor er der denne sammenhæng?
Opg 3: Optimering af flux. Maple
Denne opgave løses med Maple.
Der er givet vektorfeltet
$$\mV(x,y,z)=(xyz\,,x+y+z\,,\frac{z}2\,)\,.$$
samt planen $\,\alpha\,$ med ligningen $\,z+x=2\,.$
A
Bestem en parameterfremstilling for den del af $\,\alpha\,$ som ligger (lodret) over kvadratet udspændt af punkterne $\,(1,1,0),(-1,1,0),(-1,-1,0)\,$ og $\,(1,-1,0)\,$. Parameterfremstillingen ønskes valgt således at dens tilhørende normalvektor har positiv $\,z$-koordinat.
hint
Måske finder du straks en parametrisering. Eller måske vil du tænke på $\alpha$ som graf for højdefunktionen $z=h(x,y)=2-x\,$ således at spørgsmålet handler om en grafflade.
B
Bestem fluxen gennem den parameteriserede del af $\,\alpha\,.$
answer
Fluxen = 4.
En flade $\mathcal F$ består af to dele: $\,\mathcal F_1$ som er den del af $\alpha$ som ligger (lodret) over den i $(x,y)$-planen liggende cirkelskive $x^2+y^2\leq 1\,.$$\mathcal F_2$ som er den (lodrette) cylinderflade der er begrænset nedadtil af enhedscirklen $x^2+y^2=1$ i $(x,y)$-planen og opadtil af planen $\alpha\,.$
Åben flade bestående af to dele
C
Bestem en parameterfremstilling for $\,\mathcal F\,$, således at $\,z-$koordinaten for den til $\,\mathcal F_1\,$ hørende normalvektor har positiv $\,z$-koordinat og således at den til $\,\mathcal F_2\,$ normalvektor vender bort fra $\,z$-aksen.
hint
$\,\mathcal F_1\,$ kan opfattes som en grafflade. Cirkelskiven i $\,(x,y)$-planen kan vi parametrisere ved
med oplagte intervaller for $u$ og $v\,.$ Sættes derefter ind i standardparametriseringen for en grafflade. Tjek til sidst normalvektorens retning (afgørende for fluxens fortegn).
For $\mathcal F_2$ starter vi med paramerisering af cirkelperiferien i $(x,y)$-planen:
Bestem et vektorfelt hvis flux ud gennem $\,\Omega$’s overflade er $\,\displaystyle{\frac 32}\,.$
Opg 5: Verificering af Gauss’ sætning
I denne opgave skal vi efterprøve Gauss’ sætning i et eksempel ved først at finde fluxen ved almindelig metode og derefter som et rumintegral af en divergens.
Bemærk, at overfladen af $\Omega$ består at to dele: En halvkugleskal og en cirkulær bundflade.
answer
Hvis Gauss har ret, fås samme facit i de to spørgsmål. Svaret er
$$8a^3\pi\,(\frac 15 a^2 - \frac 23)\,.$$
C
For hvilke $\,a\,$ er Flux($\mV,\partial\,\Omega$), med det angivne enhedsnormalvektorfelt $\,\mathbf n_{\,\partial \Omega}\,$ positiv ( ‘‘udstrømningen gennem $\partial \Omega$ større end indstrømningen’’).
answer
Fluxen er negativ for $\,0<a<\frac{\sqrt{30}}{3}\,$, ellers positiv.
D
Hvilken karakteristisk lighed er der mellem Gauss’ sætning om relationen mellem divergensintegralet og det ortogonale fladeintegral på den ene side og den fra gymnasiet kendte identitet:
$$\left[ F(x)\right] _a^b=\int_a^b F'(x)dx\,?$$
answer
Divergensen kan frit formuleret betragtes som den afledede af vektorfeltet. I begge tilfælde kan vi sige at vi har skubbet integrationen ‘‘ud på randen’’, dvs. på overfladen, henholdvis på intervallets endepunkter.
Opg 6: Coulomb-vektorfeltet
Coulomb (1736-1806) arbejdede med elektromagnetisme. Fra hans arbejde kendes det såkaldte Coulomb-vektorfelt:
hvor $\,a\,$ og $\,h\,$ er positive reelle tal. Vi vil i det følgende udregne fluxen ud gennem overfladen af $\,\Omega\,$ på to forskellige måder. Følg bare skridtene nedenfor.
A
Tegn en skitse af $\,\Omega\,$ med papir og blyant og bestem en parameterfremstilling for hver af de tre stykker som overfladen $\,\partial\Omega\,$ af $\,\Omega\,$ består af: Bunden, toppen og den rørformerede del.
B
Bestem fluxen af $\,\mV\,$ ud gennem $\,\partial\Omega\,$ ved at beregne fluxen gennem hver af de tre stykker som $\,\partial\Omega\,$ består af. Hvad betyder egentlig størrelsen af cylinderen for fluxens styrke? Og i forlængelse heraf: Hvad er grænseværdien af fluxens styrke for $\,a\,$ og $\,h\,$ gående mod 0?
C
Bestem fluxen af $\,\mV\,$ ud gennem $\,\partial\Omega\,$ ved hjælp af Gauss’ sætning. Brug gerne Maple til divergensen af $\,\mV\,.$
D
Måske finder du ud af at noget er rivravruskende galt! Hvad er mon problemet?
hint
Kig igen på Coulomb-vektorfeltet, er der noget vi har glemt ovenfor?